Hersenstichting

HuRiaan Jan Damme over de Hersenstichting:

‘Je hoort het zo vaak om je heen, mensen worden oud en krijgen last van de ouderdom. Altijd een “ver van mijn bed show” geweest….

Maar ineens merk je, “hé, mijn vader vraagt dit voor de zoveelste keer” en “Hier deed hij vroeger nooit moeilijk over”. Het valt vaker op, je gaat er op letten en voorzichtig vragen bij anderen of je je misschien wel dingen verbeeldt. Anderen vinden het ook en lange tijd wordt beginnende dementie vermoed. Allerlei fysieke problemen raken ondergesneeuwd in de zoektocht naar hulp bij het proces rondom dementie. Een lastig proces afhankelijk van de acceptatie, voor mijn vader specifiek een groot probleem.

Intussen heeft mijn vader steeds meer fysieke problemen en valt bijvoorbeeld een aantal keren in vervelende situaties. Het is een lastige extra bijkomstigheid omdat alle moeite en hulp gaat zitten in het gediagnosticeerd krijgen van bijvoorbeeld alzheimer. Bij een dergelijk diagnose kan bijvoorbeeld een Case manager worden toegekend waardoor meer en betere hulp beschikbaar is.

Parkinson
De diagnose blijkt uiteindelijk Parkinson. “Maar…. mijn vader heeft helemaal geen last van trillingen”. Hij heeft wel veel moeite met lopen, soms meer schuifelen, het gevoel voorover te vallen en extreme stijfheid. Allemaal perfect passend bij de aandoening zo blijkt. Evenals de dementie gerelateerde klachten, paranoia, en andere psychische en lichamelijke klachten. Mijn sterke vader, gepassioneerd zeezeiler en liefst nooit thuis maar gewoon bezig….

Waarom de hersenstichting
De vele hulp en van vrijwilligers die mensen bijstaan door aan de telefoon te luisteren en met praktische en écht nuttige tips, over dementie óf parkinson, zal me altijd bijblijven. Alleen al hiervoor is steun hard nodig!

Er zijn honderden verschillende hersenaandoeningen, maar je hebt maar één stel hersenen. 1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Van dementie, parkinson, een beroerte, depressie en migraine tot hersenletsel na een ongeluk. De hersenstichting is aandoening overstijgend en probeert verbanden te leggen tussen aandoeningen onderling en de mogelijke oplossingen.
Hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden. Een hersenaandoening zet niet alleen jouw leven op z’n kop, maar ook dat van je omgeving. Vroeg of laat raakt het ons allemaal.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer info