Automatiseert jouw organisatie HR-processen met SAP SuccessFactors? Maak je gebruik van modules zoals Performance & Goals, Recruitment, of Learning & Development? Dan ben je waarschijnlijk al bekend met de Talent Intelligence Hub. SAP SuccessFactors beschrijft dit platform als een centraal hulpmiddel voor het beheren en ontwikkelen van talenten binnen je organisatie. In deze blog verkennen we de verschillende aspecten, mogelijkheden en uitdagingen van de Talent Intelligence Hub.
Organisaties nemen steeds vaker beslissingen op basis van data-analyse. Daarnaast speelt de toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt een rol, waarbij bedrijven willen laten zien wat zij aan talent te bieden hebben. Er is ook een verschuiving gaande waarbij bedrijven zich meer richten op de ontwikkeling van medewerkers in plaats van alleen op hun prestaties. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze onderwerpen recentelijk binnen jouw organisatie aan bod zijn gekomen. De Talent Intelligence Hub ondersteunt organisaties bij deze trends en helpt bij het beheren en bijhouden van medewerkerskenmerken.
Voor degenen die nog niet bekend zijn met de Talent Intelligence Hub, volgt hier een beknopte uitleg. Dit overkoepelende platform helpt organisaties bij het begrijpen, beheren en optimaliseren van hun talenten. Het doel is om diepgaande inzichten en analyses te bieden die HR-professionals ondersteunen bij strategische talentmanagementbeslissingen. Het platform integreert verschillende talentaspecten in één overzichtelijk geheel. De Talent Intelligence Hub bestaat uit vier elementen:
Job Profile Builder
Het eerste element is de Job Profile Builder. Deze functionaliteit bestaat al langer binnen SAP SuccessFactors en wordt gebruikt voor het beheren van verschillende elementen van functies, zoals verantwoordelijkheden, vaardigheden en voorwaarden. De functies zijn georganiseerd in families en rollen, wat structuur biedt binnen een organisatie. Hierdoor kunnen gewenste vaardigheden, competenties en ervaringen worden geïdentificeerd voor specifieke functies.
Attributes Library
Het tweede element is de Attributes Library, een centrale opslag voor alle vaardigheden, persoonlijke eigenschappen en kenmerken van medewerkers. Deze bibliotheek vervangt de traditionele competentiebibliotheek en biedt een bredere opslag, waarbij een persoonlijkere benadering en de groei en ontwikkeling van medewerkers centraal staan.
Growth Portfolio
Het derde element is de Growth Portfolio. Dit portfolio is een opslagplaats voor alle vaardigheden, competenties en andere attributen van de medewerkers binnen de organisatie. Medewerkers kunnen hier hun vaardigheden bijhouden en beoordelen. Het systeem kan aanbevelingen doen voor toevoegingen aan het groeiportfolio, gebaseerd op bijvoorbeeld Continuous Performance-gesprekken of toekomstige ambities. Dit helpt medewerkers bij hun persoonlijke groei.
Talent Intelligence Foundation
Tot slot is er de Talent Intelligence Foundation, voorheen bekend als Skills Ontology. Dit element biedt inzicht in hoe vaardigheden met elkaar verbonden zijn en hoe sterk deze relaties zijn. De Talent Intelligence Foundation is niet direct zichtbaar binnen de Talent Intelligence Hub, maar ondersteunt het systeem bij het aanbevelen van passende nieuwe vaardigheden voor medewerkers.
Wat kun je ermee bereiken?
Met de uitbreiding van deze talentgegevens speelt de Talent Intelligence Hub in op de genoemde ontwikkelingen. Zo wordt een meer persoonlijke benadering van medewerkers gestimuleerd en kan verder gekeken worden dan alleen de eisen van een functie. Dit kan bijvoorbeeld ondersteunen bij de samenstelling van een projectgroep of tijdelijke opdracht. De Talent Intelligence Hub biedt een breder inzicht in welke medewerkers goed zouden passen op basis van alle bekende attributen, wat zorgt voor een bredere inzetbaarheid van eigen medewerkers en een betere invulling van openstaande vacatures.
Kortom, de Talent Intelligence Hub biedt data-gedreven ondersteuning aan organisaties voor het behouden en uitbreiden van talent.
Wat zijn de risico’s?
Hoewel de voordelen en kenmerken van de Talent Intelligence Hub veelbelovend zijn, gaan organisaties vaak niet meteen overstag. Voor het implementeren van een Talent Intelligence Hub is een strategie en plan nodig voor een effectieve invoering in de werkwijze, de cultuur, en de processen van de organisatie.
Een knelpunt voor organisaties zou kunnen zijn: de overgang van de competentie- naar een attributenbibliotheek. Bij de competentie bibliotheek wordt een gestandaardiseerde set van vaardigheden en competenties geborgd. Deze vaardigheden en competenties zijn voornamelijk gericht op de functies en rollen binnen een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan leiderschapsvaardigheden die worden gekoppeld aan de functie van een manager. Bij de attributen bibliotheek worden de vaardigheden meer gericht op persoonlijke- en gedragskenmerken van medewerkers. De vaardigheden van een attributen bibliotheek richten zich dus ook op de persoon, naast de functie.
Waar te beginnen?
Om de overstap naar de attributen bibliotheek te vergemakkelijken komt SAP SuccessFactors met een nieuwe AI functionaliteit. Met de Job Profile Builder kun je vaardigheden uit functieprofielen halen en een AI-gestuurde vaardighedenbibliotheek maken in de Talent Intelligence Hub. De AI-Assisted Skills Architecture Creation upgrade helpt je bij de start van het creëren van een attributen bibliotheek. Je kunt de voortgang volgen met de Skills Extractor taak in de Scheduled Job Manager. Zodra het proces klaar is, worden de vaardigheden toegevoegd aan de Attributenbibliotheek in de Talent Intelligence Hub. De nieuwe vaardigheden worden gemarkeerd als “Afgeleid” in de database van de Attributenbibliotheek. Afhankelijk van hoe je systeem is ingesteld, worden deze vaardigheden verder verwerkt in de Talent Intelligence Hub.
Om de overstap naar de Talent Intelligence Hub te maken is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de werking van het platform. Het kan daarvoor handig zijn om klantverhalen te verkennen. Er zijn diverse blogs, kennisartikelen en demo’s beschikbaar. Vanuit HuRis kunnen wij deze technische verandering begeleiden en uitvoeren. Deze verandering zal beginnen met het in kaart brengen van de scope en met het maken van een analyse van de huidige inrichting. Vragen die gesteld worden zijn onder andere: Op welke onderdelen van het systeem zal de implementatie impact hebben? Welke gegevens zullen worden beïnvloed door de implementatie? Vervolgens kan, met de vastgestelde scope en opgedane kennis, de nieuwe tool worden geactiveerd in de ontwikkelomgeving. Op deze omgeving kan alvast worden geëxperimenteerd en kan vertrouwdheid worden opgebouwd met het platform. Hieronder (afbeelding 3) een globaal overzicht van de processtappen die gezet kunnen worden richting een implementatie van de Talent Intelligence Hub:
Bij HuRis streven we ernaar om steeds meer kennis op te doen over de Talent Intelligence Hub, die verschillende modules binnen SAP SuccessFactors verbindt. Wat we zeker weten, is dat SAP SuccessFactors veel investeert in de Talent Intelligence Hub en dat we in de komende periode meer van dit platform zullen horen.