Fair Climate Fund

Het Fair Climate Fund is genomineerd door Chris van der Star

Koken mag niet doden.

Voor ik bij HuRis ben komen werken, heb ik samen met mijn vrouw en oudste dochter in Afrika gewoond. Een van de zaken die mij het meest aangreep in het ziekenhuis waar wij werkten, was de hoeveelheid kinderen die in het ziekenhuis opgenomen werden met brandwonden. De oorzaak hiervan was dat mensen nog koken op open vuur, midden in de ruimte waar zij ook leven en slapen. Een voorbeeld van hoe mensen wonen en koken is bij deze Maasai dame:

Een derde van de wereldbevolking kookt binnenshuis op open vuur. Dit heeft grote gevolgen voor het milieu en klimaat, maar ook voor genderongelijkheid – het zijn namelijk vooral vrouwen die koken. Het grootste effect is echter op de gezondheid van mensen: koken op vuur veroorzaakt jaarlijks 3 miljoen doden.

Juist omdat het probleem zo groot is, zijn de oplossingen ook zo veelbelovend. Wie zich bezighoudt met schoon koken, strijdt niet alleen tegen luchtvervuiling, maar ook tegen ontbossing, klimaatopwarming en genderongelijkheid. We hebben het hier, kortom, over een win-win-win-winoplossing.

Het Fair Climate Fund heeft verschillende projecten om koken op open vuur te vervangen met minder gevaarlijke methodes die beter zijn voor het milieu. Oplossingen zijn bijvoorbeeld:

Meer informatie hierover:

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer info