Het Diabetesfonds

Het Diabetesfonds is genomineerd door Sanne

Een van de meest voorkomende chronische aandoeningen in ons land is diabetes. 1 op de 14 Nederlanders heeft deze ziekte, zo ook mijn moeder, die al sinds mijn geboorte diabetes type 1 heeft. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat de levensverwachting van mensen met diabetes type 1 gemiddeld 13 jaar korter is dan mensen zonder diabetes en voor mensen met diabetes type 2 is dat gemiddeld vier jaar. Deze mensen overlijden helaas vaak aan de complicaties van diabetes, zoals hart- en vaatziektes. Ik vond dit best heftig nieuws en kan me voorstellen dat het voor andere die ook mensen kennen met diabetes ook shockerend nieuws was.

Het Diabetesfonds zet zich in om diabetes te voorkomen en te genezen, door middel van wetenschappelijk onderzoek en voorlicht, zodat mensen een gezond leven kunnen leiden zonder dagelijkse zorgen over hun diabetes en complicaties.

Diabetes type 1 is, in tegenstelling tot type 2, een auto-immuun ziekte die mensen vaak al op jongere leeftijd krijgen. De ziekte tast het lichaam dan langer aan, waardoor de levensverwachting van deze mensen drastisch lager is. Het Diabetesfonds financiert, onder andere, hoopgevende onderzoeken naar genezing van diabetes, zoals de kunstmatige alvleesklier. Dit zou voor mensen met diabetes, zoals mijn moeder, de levenskwaliteit verhogen, aangezien ze dan niet meer meerdere keren per dag hun bloedsuiker hoeven te meten of insuline in te spuiten en dus vrijer kunnen leven.

Naast het financieren van onderzoeken, bied het Diabetesfonds ook middelen om de kwaliteit van het leven te verbeteren voor mensen die leven met diabetes. Ze bieden informatie in verschillende brochures en stappenplannen, maar ze hebben bijvoorbeeld ook een grote database met gezonde recepten. Daarnaast biedt het ook een (online) gemeenschap, waar mensen met elkaar in contact kunnen komen en ervaringen kunnen delen.

Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt. Meer info